Niška Banja

Niška Banja je najstarija banja u Srbiji, jedna od najstarijih u Evropi, sa dosta lekovitih izvora tople vode koji se koriste još iz doba Rimskog Carstva. Pretpostavlja se da je Niška Banja bila neka vrsta rehabilitacionog centra rimske vojske u koju su dolazili na odmor i lečenje posle svojih pohoda.

niska banja 1

Po geografskom položaju Niška Banja se nalazi u podnožju padina Koritnika (Suve Planine) na nadmorskoj visini od 248 metara i na udaljenosti 10 km od Niša. Broj stanovnika Niške Banje je oko 5000. Zbog specifičnosti vetrova iznad Niške Banje, ona je poznata i po letovima paraglajdera i paraglajderskog kluba iz Niša, što predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju ovog mesta. Takođe, staze u Niškoj Banji i oko nje, pogodne su za biciklizam ili mountain biking, a brda i planine za različite vrste planinarenja ili free climbing-a (slobodnog penjanja).

niska banja 2

Niška Banja je centar za lečenje kardiovaskularnih i reumatskih bolesti, kao i centar sportskog i kongresnog turizma. Sa aspekta njene lekovitosti, netaktnute prirode ili istorijskog nasleđa, ona je u vrhu svih banja u Srbiji.

 

Оставите одговор